Categories:

 

MACROFOTOGRAFIA MINERAL

La fotografia macro o macrofotografia consisteix a fotografiar el mineral, a una distància molt curta, augmentant la grandària del mineral, d'aquesta manera sumarem al col·leccionisme de minerals l'afició a la fotografia digital, amb la voluntat de difondre la mineralogia.

Avui dia, amb la fotografia digital, s’ha simplificat la macrofotografia mineral, amb diferents elements, els principals accessoris són: tubs d'extensió, manxes, lents d'aproximació, anell d’inversió i objectiu macro.

MACROFOTOGRAFIA CÀMERES RÈFLEX

Podem obtenir resultats molt interessants amb càmeres digitals rèflex i dels accessoris abans esmentats.

Moltes de les fotografies d'aquesta pàgina web s'han realitzat amb una càmera digital rèflex, jugant amb tubs d'extensió (duplicador), un MACRO de 50 mm (que dóna una escala 1:2). És un bon sistema, encara que el més car.

L'escala es representa en forma de fracció, sent la relació constant entre les dimensions reals del mineral (sempre és 1) i el de l'ampliació en la fotografia del mineral, és a dir, el que representa en realitat.

Així, la longitud focal de 50 mm, representa una escala 1:2 (el doble de la realitat).

Podem augmentar el punt focal mitjançant la incorporació de lents d'aproximació, en el nostre cas +1, +2, +3 i +4 (correspon a les diòptries d'augment), es poden sumar diferents lents d'aproximació, però aquest sistema pot produir aberracions i distorsions, que posteriorment es poden corregir amb un programa d'edició fotogràfic, aquesta és un sistema barat i senzill per a fer macrofotografies.MACROFOTOGRAFIA CÀMERES DIGITALS COMPACTES

Avui en dia, els resultats amb càmeres compactes digitals són tan òptims com amb les càmeres digitals rèflex i, sobretot, molt més econòmiques, totes incorporen la manera macro i moltes la manera supermacro.

S'han realitzat proves amb diferents càmeres digitals compactes senzilles. No s’han apreciat diferències substancials entre elles, això sí, per aconseguir importants aplicacions s'han d'acoblar lents d'aproximació.

ACCESSORIS

Per a la macrofotografia mineral, serà necessari utilitzar un trípode, una potent llum tipus led dirigible i l'enfocament preferiblement manual. Hi ha caixes de llum per evitar les ombres, encara que aquest tipus d'il·luminació disminueix la sensació tridimensional de la macrofotografia. Posteriorment, una vegada seleccionada la fotografia, s'utilitzarà un programa d'edició fotogràfica per acabar d'afinar la fotografia (millora de definició, etc.).

Hi ha programes d'edició de retoc fotogràfic exclusius per a macrofotografia que es poden aplicar. Consisteix a fer fotografies a diferents plans del micromineral perfectament enfocades. Superposant el programa, les fotografies d’aquest tipus de programes donen una sensació "plana" del mineral, i s’elimina gairebé del tot la tridimensionalitat de la macrofotografia, es recomana en microfotografia microscòpica.